Bazinul hidrografic Crișuri va demara un proiect pilot la nivel european în ceea ce privește diminuarea poluării apelor cu deșeuri plutitoare. Administrația Bazinală de Apă Crișuri a obținut finanțare pentru implementarea a trei sisteme moderne de colectare a deșeurilor din râurile: Barcău, Crișul Repede și Crișul Negru.

La finele lunii martie, la Budapesta, în Ungaria, delegația Administrației Bazinale de Apă Crișuri a participat la Conferința de lansare a proiectului european DALIA “Danube Region Water Lighthouse Action. Întâlnirea a avut ca scop, atât lansarea oficială a proiectului, cât și stabilirea planului de acțiuni pentru toți partenerii implicați.

Conferința a reunit peste 50 de participanți, reprezentanți ai autorităților de management în domeniul apelor, universităților și ONG-urilor din România, Ungaria, Cehia, Slovacia, Germania, Serbia, Bulgaria și Irlanda.

”În cadrul acestui proiect, la nivel european, în bazinul hidrografic  al Dunării, au fost desemnate nouă  zone-pilot de acțiune. Una dintre aceste zone pilot este Bazinul Hidrografic Crișuri. Echipa noastră a prezentat proiectul ABA Crișuri prin care ne propunem să reducem poluarea de pe râurile Barcău, Crișul Repede și Crișul Negru prin amplasarea a trei capcane pentru pet-uri în zona transfrontalieră.” Pásztor Sándor, director ABA Crișuri

În prezent, proiectul este în etapa aferentă elaborării caietului de sarcini pentru serviciile de proiectare. În cel mai scurt timp posibil se va demara procedura de achizitie pentru studiul de fezabilitate apropiindu-ne astfel tot mai mult de perioada în care vom amplasa efectiv cele trei sisteme de colectare a plutitorilor în secțiunile de râu stabilite.

 Vă reamintim că, la începutul anului 2023, ABA Crișuri a semnat contracul de finanțare în valoare de 650.000 de euro cu termen de finalizare în luna decembrie 2024.

Proiectul DALIA – ”Danube Region Water Lighthouse Innovation Action ”face parte din Programul Horizon Europe. Liderul de proiect este OVF-Direcția Națională de Gospodărire a Apelor din Ungaria, iar în România, alături de ABA Crișuri menționăm încă alți doi parteneri: Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Mediului București. Bugetul total al programului este de 8.500.000 euro.