Administrația Bazinală de Apă Crișuri desfășoară lucrări de decolmatare pentru reducerea riscului de viituri în municipiul Beiuș.

În parteneriat cu Primăria Beiuș, pe tronsonul cuprins între podul rutier D76 și podul pietonal, angajații ABA Crișuri desfășoară lucrări de decolmatare pe Valea Nimăiești.

Aluviunile depuse în albie au favorizat în ultimii ani extinderea vegetației acvatice și au redus adâncimea apei. Decolmatarea cursului de apă și întreținerea digurilor sunt esențiale pentru siguranța populației mai ales în perioadele cu ape mari și viituri.

    ”Prin lucrările de decolmatare practic eliberăm albia râului de materialul aluvionar depus în timp de ape. Astfel, în caz de viituri, se crează mai mult spațiu pentru apă, iar în perioadele secetoase soluționează problemele de scurgere încetinită a apei. Pe sectorul amintit, ținem cont și de prezența speciilor de nufăr și lotus din albie, astfel încât, în graficul lucrărilor am prevăzut mutarea acestora în secțiunea din amonte.” Pásztor Sándor – director ABA Crișuri

Eliminarea excesului de sedimente nu doar că reduce riscul de blocaje la ape mari, ci aduce îmbunătățiri asupra calității apei, asigurând o oxigenare mai bună și un mediu propice pentru înmulțirea și dezvoltarea speciilor native.

Accesul utilajelor se face prin rampa provizorie de pe malul stâng, aval de podul rutier. În funcție de condițiile hidro-meteorologice, lucrările se vor finaliza în următoarea săptămână.