Administrația Bazinală de Apă Crișuri rebilitează și modernizează lucrările de apărare împotriva inundațiilor cu finanțare din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență  (PNRR).

Îmbunătățirea condițiilor de funcționare în siguranță a acumulării Tămașda (județul Bihor) se va realiza prin fondurilor PNRR. Amplasată în zona de luncă, pe malul drept al râului Crişu-Negru, cu o suprafață de 507 ha de teren, acumularea nepermanentă Tămașda, cu rol de atenuare a viiturilor, protejează de inundații mai multe localități și obiective din aval atât din județul Bihor (Tămșada, Avram Iancu), precum și din județul Arad (Zerind și Iermata Neagră).

Lucrările prevăd aducerea digurilor la cota corespunzătoare, precum și reabilitarea acestora. Pentru a eficientiza controlul, măsurarea și supravegherea debitelor din zona acumulării, ABA Crișuri a prevăzut instalarea de stații automatizate și digitalizate de măsurare.De asemenea, pe lângă îmbunătățirea siguranței la viituri, proiectul prevede ca echipamentele hidromecanice să fie automatizate și controlate de la distanță.

”De cele mai multe ori,în perioada viiturilor ne confruntăm cu aglomerări de deșeuri plutitoare în zona golirilor sau a deversorului. Pentru a gestiona cât mai eficient această problemă, dorim să instalăm camere video pentru a supraveghea situația chiar din Dispeceratul nostru care funcționează permanent.”  Pásztor Sándor, director ABA Crișuri

Investiția are o valoarea de 63.152.000 lei cu termen de realizare anul 2026 și se află în procedura de achiziție servicii de proiectare.

În total, prin finanțarea PNRR, ABA Crișuri va îmbunătăți condițiile de funcționare în siguranță pentru șase acumulări din județele Bihor și Arad și anume: Leșu, Sălard, Tămașda (BH), Cigher, Șicula și Zerindu Mic (AR). Lucrările vizează zonele prioritare de intervenție așa cum au fost identificate pe baza planurilor de prevenire și reducere a riscului la inundații.