Administrația Bazinală de Apă Cișuri a obținut finanțare pentru implementarea unor sisteme moderne de colectare a deșeurilor din râurile: Barcău, Crișul Repede și Crișul Negru.

În ultimii ani, poluarea cu deșeuri plutitoare de tip PET-uri a crescut în bazinul hidrografic Crișuri. În marea majoritate a situațiilor, acest lucru se datorează faptului că populația depozitează gunoiul în albia majoră, de unde apoi, acesta este angrenat și transportat de viituri.

Pentru a rezolva această problemă, am analizat o serie de soluții cu rolul de a colecta deșeurile plutitoare în trei secțiuni aflate în zona transfrontalieră de pe Barcău, Crișul Repede și Crișul Negru. Implementarea la scară bazinală a unor astfel de tronsoane de intervenție, conduce la beneficii atât pentru factorii de mediu, cât și pentru dezvoltarea socio-economică a zonelor vizate. Nu în ultimul rând, creează cadrul instituțional necesar pentru buna cooperare cu statul vecin prevăzut în Regulamentul Național și European în domeniul Gospodăririi Apelor.” Pásztor Sándor, director ABA Crișuri

În acest sens, ABA Crișuri a aplicat și a obținut finanțare în valoare totală de 650.000 euro prin Programul Horizon Europe care face parte din parteneriatul DALIA – Danube Region Water Lighthouse Innovation Action. Liderul de proiect este OVF-Direcția Națională de Gospodărire a Apelor din Ungaria, iar în România, alături de ABA Crișuri menționăm încă alți doi parteneri: Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Mediului București. Bugetul total al programului este de 8.500.000 euro.  ABA Crișuri va finaliza proiectul în decembrie 2024.

DALIA – Danube Region Water Lighthouse Innovation Action -Un proiect în parteneriat compus din 22 de organizații de experți – inclusiv universități, autorități, IMM-uri și ONG-uri – din 8 state membre UE și asociate bazinului hidrografic al Dunării, care acumulează un set remarcabil de cunoștințe, care acoperă nu numai bazinul geografic, ci ți o multiudine de domenii diferite ca expertiză, necesare pentru a trata problemele multidisciplinare, de la izvor până la vărsare în mare.