În baza aprobării indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții: ”ÎMBUNĂTĂȚIREA CONDIȚIILOR DE FUNCȚIONARE ÎN SIGURANȚĂ A ACUMULĂRII LEȘU, JUD. BIHOR”, Administrația Bazinală de Apă Crișuri a elaborat caietul de sarcini aferent acestui obiectiv important de investiții.

Pentru realizarea investiției, estimată la valoarea de 110.529.762,59 lei (fără TVA), au fost prevăzute servicii de proiectare în valoare de 5.032.213,59 lei și execuție lucrări de construcții în valoare de 105.497.549lei. ”Facem mențiunea că, procedura de achiziție este inițiată sub incidența clauzei suspensive, în acest sens, încheierea contractului de achiziție publică este condiționată de încheierea contractului de finanțare cu Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor, în calitatea sa de coordonator de reformă.” PÁSZTOR SÁNDOR director ABA Crișuri.

Lucrările vor avea ca obiectiv punerea în siguranță a acumulării prin: etanșeitatea măștii amonte cu o geomembrană, înlocuirea echipamentelor hidromecanice, monitorizarea comportării barajului cu laser- scaner, independența energetică cu panouri fotovoltaice, scară de pești precum și printr-un sistem de colectare a deșeurilor plutitoare.

Vă reamintim că, în prezent, acumularea Leşu nu are retenţie de apă întrucât lacul a fost golit, în anul 2015, datorită infiltraţiilor foarte mari care amenințau funcționarea în siguranță a acestuia. Acumularea Leșu a fost executată și pusă în funcțiune în perioada 1973-1978 ca acumulare permanentă, cu rol complex, având  următoarele folosinţe: apărare împotriva inundațiilor a localitatilor Remeți, Munteni, Bulz, Bratca și Balnaca, alimentare cu apă pentru amenajare piscicolă și producere de energie electrică.

___________________________________________________________________________

Sursa de finanțare: componenta de împrumut a PNRR, articol 61.01 “Fonduri din împrumut rambursabil” si articol 61.03 ‘’Sume aferente TVA’’ din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, PNRR/2022/C1/I.4, Componenta 1 – Managementul apei, Investiția I4 -„Adaptarea la schimbările climatice prin automatizarea și digitalizarea echipamentelor de evacuare și stocare a apei la acumulări existente pentru asigurarea debitului ecologic și creșterea siguranței alimentării cu apă a populației și reducerea riscului la inundații”- Subinvestiția I.4.2.1- REABILITAREA ACUMULĂRILOR PERMANENTE EXISTENTE.