Administrația Bazinală de Apă Crișuri a obținut finanțare, prin PNRR, pentru servicii de elaborare studii de fezabilitate, proiecte tehnice și detalii de execuție aferente proiectului “Eliminarea obstacolelor din cursurile de apă în scopul facilitării refacerii conectivității habitatelor și speciilor dependente de apă”.

Prin acest proiect, ABA Crisuri își propune măsuri concrete de protejare a biodiverstității pe o suprafață de 542 de hectare din bazinele hidrografice: Crișul Repede, Crișul Negru și Ier.

Din perspectiva Administraţiei Bazinale de Apă Crișuri, protecţia împotriva inundaţiilor trebuie adaptată astfel încât să asigure protejarea habitatelor și speciilor dependente de apă. Una dintre cele mai eficiente soluții vizează zonele ripariene, adică a acelor zone aflate la tranziția de la sistemele acvatice, reprezentate de apele curgătoare, la zonele terestre. Natura vegetației din aceste zone asigură numeroase beneficii precum: reducerea efectelor inundațiilor, reținerea unor poluanți de tipul metalelor grele sau pesticidelor, fapt care determină reducerea poluării sistemelor acvatice.

”În contextul schimbărilor climatice, dezvoltarea complexă a ecosistemului râului Crișul Repede, pe sectorul aval Oradea și până la frontiera româno – maghiară, este o prioritate pentru instituția noastră. Concret, proiectul vizează măsuri eficiente pentru crearea unui coridor verde, pe o lungime de 22 de kilometri pe malul Crișului Repede, precum și  pentru refacerea zonelor umede, a habitatelor acvatice și terestre pe o suprafață de 300 de hectare.  Vom elimina anumite obstacole din apă care încurcă migrația peștilor și blochează inundarea zonelor umede. Asta nu înseamnă că amenajările menite să prevină inundațiile vor fi dezafectate, ci doar reconfigurate. Această abordare este în acord cu toate măsurile promovate de Uniunea Europeană.” Pásztor  Sándor, director ABA Crișuri.

Acest tip de proiect este printre primele din țară și vizează asigurarea condițiilor favorabile pentru migrația peștilor printr-un pasaj lateral care va fi construit la pragul deversor al Prizei de apă Tărian (jud. Bihor). Astfel, peștii vor putea migra din Tisa până în râul Crișul Repede, aval de Oradea.

Valoarea totală pentru serviciile de elaborare studii de fezabilitate, proiect tehnic și detalii de execuție este de 6.954.202,92 lei (cu TVA). Procedura de atribuire a contractului pentru serviciile de proiectare a fost lansată cu succes în Sistemul Electronic de Achiziții Publice la data de 12 decembrie 2024. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 23 ianuarie 2025.

_______________________________________________________________________

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR),  Investiția I4. – Investiții integrate de reconstrucție ecologică a habitatelor și conservarea speciilor aferente pajiștilor, zonelor acvatice și dependente de apă ; Subinvestiția I4.1. – Eliminarea obstacolelor din cursurile de apă în scopul facilitării refacerii conectivității habitatelor și speciilor dependente de apă; Componenta C2: Păduri şi protecţia biodiversităţii, Măsura I4.a.
„Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României”
„PNRR. Finanțat de Uniunea Europeană – UrmătoareaGenerațieUE”
https://mfe.gov.ro/pnrr/