Administrația Bazinală de Apă Crișuri (A.B.A. Crișuri) a început lucrările pentru îmbunătățirea retenției de apă în regiunile afectate de secetă, în cadrul unui proiect important pentru zona Câmpiei de Vest. Lucrările vizează Canalul Colector, principalul canal al sistemului de desecare și irigații care leagă Crișul Repede de Crișul Negru, precum și sectoarele colmatate de pe Ierului Îngust și Valea Salcia, în zona amonte de barajul Șimian I.
„ Având în vedere schimbările climatice și provocările aduse de secetă, este esențial să ne asigurăm că zonele vulnerabile dispun de infrastructura necesară pentru a face față acestor fenomene extreme. Din acest motiv, am căutat să suplimentăm sursele proprii de finanțare cu fonduri europene. În prezent, suntem singura Administrație Bazinală de Apă din țară care a obținut finanțare prin Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene. În decembrie, am finalizat cu succes procedura de achiziție pentru proiectarea și executarea lucrărilor, iar astăzi am deschis șantierele pentru cele trei loturi contractate.” a declarat Pásztor Sándor, directorul A.B.A. Crișuri.
Investiția, în valoare totală de 23,8 milioane de lei, include lucrări de reprofilare a albiilor, excavații și umpluturi de pământ pe Valea Salcia, Ierul Îngust și Canalul Colector. Proiectul va facilita retenția apei în albie și va spori capacitatea regiunilor de a face față schimbărilor climatice. Lucrările se vor desfășura pe o lungime totală de 42,5 km și vor raspunde nevoilor de gestionare a apei pentru 25 de localități bihorene, și anume: Șimian, Șilindru, Voivozi, Săcuieni, Diosig, Ianca, Roșiori, Vaida, Mihai Bravu, Tărian, Girișu de Criș, Toboliu, Cheresig, Roit, Sânnicolau Român, Berechiu, Cefa, Inand, Arpășel, Ghiorac, Boiu, Tămașda, Avram Iancu, Ant și municipiul Salonta.
Această investiție va aduce beneficii semnificative, nu doar în perioadele de secetă, printr-o mai bună gestionare a apei, dar și în timpul inundațiilor, printr-o capacitate mai mare de stocare a apei. ”Suntem încrezători că aceste lucrări vor contribui la o gestionare mai eficientă a resurselor de apă, cu un impact pozitiv asupra mediului și comunităților din zona Câmpiei de Vest”, Pásztor Pásztor Sándor.
Pentru a minimiza impactul asupra ecosistemului local, lucrările de excavație vor avea loc între lunile ianuarie și februarie, în perioada în care activitatea faunistico-floristică este mai puțin activă, respectând regimul de protecție a speciilor din zonă.
Proiectul de îmbunătățire a retenției de apă reprezintă un pas important în adaptarea regiunii la schimbările climatice și în protejarea resurselor de apă în fața provocărilor aduse de secetă și inundații.
_________________________________________________________________
CASETĂ TEHNICĂ
Detalii despre proiectele de investiții
LOT 1 – Asigurarea secțiunii optime de scurgere a Canalului Colector prin lucrări de reprofilare și eliminare a obstacolelor, județul Bihor
- Asociere: SC Global Industrial SRL (lider), SC Gavella Com SRL (asociat 1), SC Rono Aquia SRL (proiectant, asociat 2)
- Durata contractului: 4 luni
- Valoarea contractului: 15.027.136,45 lei
LOT 2 – Asigurarea secțiunii optime de scurgere a Văii Ierul Îngust (Cheșcheni) prin lucrări de reprofilare și eliminare a obstacolelor, județul Bihor
- Asociere: SC Senera SA (lider), SC Citadina 98 SA (asociat 1), SC Aquacon Proiect SRL (proiectant, asociat 2)
- Durata contractului: 4 luni
- Valoarea contractului: 7.853.953,84 lei
LOT 3 – Asigurarea secțiunii optime de scurgere a Văii Salcia prin lucrări de reprofilare și eliminare a obstacolelor, județul Bihor
- Asociere: SC Gavella Com SRL (lider), SC Rono Aqua SRL (proiectant, asociat)
- Durata contractului: 2 luni și 15 zile
- Valoarea contractului: 895.205,28 lei
Obiective de investiții finanțate prin Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene (F.S.U.E.), în procent de 60% și din surse proprii ale Administrației Naționale ”Apele Române”, în procent de 40% .