Lucrările pentru îmbunătățirea retenției de apă pe sectoarele vulnerabile la secetă din regiunile Ierul Îngust, Valea Salcia și Canalul Colector-Crișul Negru sunt în plină desfășurare.

Pentru a menține ritmul impus prin caietele de sarcini, echipele constructorilor au mobilizat nu mai puțin de 72 de utilaje de tip excavatoare, buldozere, autocamioane, dumpere, dragline și utilaje amfibii.

„La o lună după deschiderea șantierelor, lucrările de excavație sunt realizate în procent de 95%. În următoarele luni, urmează lucrări de umpluturi de pământ și reparații la stăvilare și praguri de fund. Toate acestea vor contribui la îmbunătățirea capacității regiunilor afectate de secetă de a gestiona apa, sporind, în același timp, reziliența față de schimbările climatice,” a declarat Pásztor Sándor, directorul Administrației Bazinale de Apă Crișuri.

Lucrările vizează asigurarea secțiunii optime de scurgere a apei pe:

  • Canalul Colector, principalul canal de desecare și irigații care leagă Crișul Repede de Crișul Negru (lot 1);
  • sectoarele colmatate de pe Ierul Îngust ( lot 2, amonte și aval de acumularea Fazanilor) și Valea Salcia (lot 3, amonte de barajul Șimian).

Aceste lucrări se vor desfășura pe o lungime totală de 42,5 km și vor răspunde nevoilor de gestionare a apei pentru 25 de localități bihorene. În urma finalizării acestora, se va îmbunătăți capacitatea de retenție a apei în albie, contribuind atât în perioadele de secetă, cât și în cazul inundațiilor.

Valoare totală a investiției este de 23,8 milioane lei. Aceste obiective de investiții sunt finanțate prin Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene (F.S.U.E.), în procent de 60% și din surse proprii ale Administrației Naționale ”Apele Române”, în procent de 40% .

Investiția va aduce beneficii semnificative, nu doar în perioadele de secetă, printr-o mai bună gestionare a apei, dar și în timpul inundațiilor, printr-o capacitate mai mare de stocare a apei.

Localitățile beneficiare:

Șimian, Șilindru, Voivozi, Săcuieni, Diosig, Ianca, Roșiori, Vaida, Mihai Bravu, Tărian, Girișu de Criș, Toboliu, Cheresig, Roit, Sânnicolau Român, Berechiu, Cefa, Inand, Arpășel, Ghiorac, Boiu, Tămașda, Avram Iancu, Ant și municipiul Salonta.

__________________________________________________________________

CASETĂ TEHNICĂ

Detalii despre proiectele de investiții

LOT 1Asigurarea secțiunii optime de scurgere a Canalului Colector prin lucrări de reprofilare și eliminare a obstacolelor, județul Bihor

  • Asociere: SC Global Industrial SRL (lider), SC Gavella Com SRL (asociat 1), SC Rono Aquia SRL (proiectant, asociat 2)
  • Durata contractului: 4 luni
  • Valoarea contractului: 15.027.136,45 lei

LOT 2Asigurarea secțiunii optime de scurgere a Văii Ierul Îngust (Cheșcheni) prin lucrări de reprofilare și eliminare a obstacolelor, județul Bihor

  • Asociere: SC Senera SA (lider), SC Citadina 98 SA (asociat 1), SC Aquacon Proiect SRL (proiectant, asociat 2)
  • Durata contractului: 4 luni
  • Valoarea contractului: 7.853.953,84 lei

LOT 3Asigurarea secțiunii optime de scurgere a Văii Salcia prin lucrări de reprofilare și eliminare a obstacolelor, județul Bihor

  • Asociere: SC Gavella Com SRL (lider), SC Rono Aqua SRL (proiectant, asociat)
  • Durata contractului: 2 luni și 15 zile
  • Valoarea contractului: 895.205,28 lei

 

Obiective de investiții finanțate prin Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene (F.S.U.E.), în procent de 60% și din surse proprii ale Administrației Naționale ”Apele Române”, în procent de 40% .